Overslaan en naar de inhoud gaan

Data-lab gaat ondernemers helpen met big data: 'Ze weten niet wat ze ermee kunnen'

Data-lab gaat ondernemers helpen met big data: 'Ze weten niet wat ze ermee kunnen'

EINDHOVEN - De Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch start in september een data-lab dat ondernemers gaat ondersteunen bij het werken met data. Dat maakte Arjan van den Born, directeur van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), donderdag bekend in het tv-programma Booming Brabant. Het data-lab is het eerste in zijn soort in Nederland.

“Uit onderzoek is gebleken dat veel ondernemers in Nederland datagedreven willen gaan werken, maar moeite hebben om de eerste stap te zetten. Ook kunnen ze niet inschatten of en hoe zij hun verzamelde data effectief kunnen inzetten bij hun bedrijfsactiviteiten”, legt Van den Born uit.

Worsteling
Bij veel bedrijven staat het onderwerp big data nog in de kinderschoenen. “Er zijn een aantal voorlopers, maar negentig procent van de bedrijven worstelt met dit onderwerp. Ze weten niet hoe ermee aan de slag te gaan. Het vraagt om nieuwe vaardigheden.”

Het data-lab van de JADS gaat deze mkb-ondernemers vanaf september een helpende hand toesteken. Van den Born: “Onder begeleiding van een hoogleraar gaan studenten van de JADS ondernemers binnen twee weken kennis laten maken met data-science. Daarnaast maken de studenten een basisanalyse van de beschikbare data en adviseren een ondernemer waarmee hij aan de slag zou kunnen. Een bedrijf kan beslissen of ze er zelf mee aan de slag gaan of kiezen voor de inhuur van een consultant.”

In het data-lab snijdt het mes aan twee kanten. “Veel studenten en wetenschappers zijn ook ondernemer. Op deze manier doen ze ook ervaring op met uitdagingen waar ze in de praktijk mee te maken krijgen”, aldus Van den Born.

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.

Meer informatie