DATA VOLWASSENHEID
Beschrijver
WAT VINDT DE ONDERNEMER?
5/5
SECTOR
AcademicTransfer is hét carrièreplatform voor wetenschappelijk personeel. Het analyseren van de interesse van academici in vacatures van verschillende universiteiten is een tijdrovend proces. Als oplossing hebben wij een PowerBI dashboard gemaakt die een directe koppeling heeft met Google Analytics en de vacaturedata. Nu kan AcademicTransfer in één oogopslag vacatures met elkaar vergelijken en deze inzichten gemakkelijk delen met hun leden.
Op het moment van schrijven staan er bij AcademicTransfer 635 vacatures online van verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland voor de functies van PhD, hoogleraar en verder onderzoek. Sommige van deze vacatures zijn best vergelijkbaar, maar verschillen wel in het aantal reacties. Google Analytics verzamelt al best veel informatie die hier meer inzichten over kan geven, zoals waar mensen vandaan komen, maar ook welke vacature interessanter is. Verder kan het zijn dat een vergelijkbare vacature beter scoort bij verschillende universiteiten.
Het handmatig vergelijken van deze vacature informatie kost veel tijd. AcademicTransfer was daarom op zoek naar een tool om data van de vacaturesite geautomatiseerd te ontsluiten voor haar leden zodat zij deze vacatures kunnen benchmarken met vergelijkbare vacatures of vergelijkbare organisaties. Binnen AcademicTransfer is niet voldoende kennis beschikbaar om hier een dashboard voor op te zetten.
DATA VOLWASSENHEID
WAT VINDT DE ONDERNEMER?
Het opzetten van een dashboard begint vaak bij de vraag “Wat wil je er in terugzien?“. Vaak stuurt de organisatie op een aantal Key Performace Indicators (KPIs). Doordat AcademicTransfer in het begin een lijst heeft opgesteld met criteria waaraan het dashboard moest voldoen, was de zoektocht naar een geschikte tool iets makkelijker gemaakt. Vervolgens is in de drie onderstaande stappen toegewerkt naar het finale dashboard.
AcademicTranfer maakte al gebruik van Google Studio, maar kwam tot de conclusie dat hier niet alles mee kon en deze vrij traag was. Daarom is aan ons gevraagd om te kijken of wij een overzicht kunnen maken van de verschillende Business Intelligence (BI) tools, en wat de voor- en nadelen voor AcademicTransfer zijn om deze te gebruiken. Hieruit bleek Power BI het beste bij de wensen aan te sluiten.
Voordat we kijken of we een dynamische koppeling kunnen maken, is het belangrijk om te testen of we een dashboard kunnen maken met de bestaande data. Deze wordt nu verzameld in een PostgreSQL database. Hiervoor gebruiken we een simpele export van de data (bijv. Excel) en kijken we of we het dashboard naar wens kunnen inrichten. Hierbij is AcademicTransfer nauw betrokken geweest zodat ze snel wijzigingen kunnen doorgeven.
Toen er eenmaal een mooi concept lag voor het PowerBI dashboard, zijn we begonnen met de dynamische koppelingen te maken tussen PowerBI, de vacaturedata in de PostgreSQL database en Google Analytics. Deze koppeling maken is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek ook weer bij dit project. Gelukkig hebben we het uiteindelijk voor elkaar gekregen en draait het dashboard nu in de omgeving van AcademicTransfer.
Middels het opgeleverde dashboard bespaart AcademicTransfer een hoop tijd in en deze wordt tot op heden nog steeds gebruikt als benchmarkingtool.
Een dashboard maakt het mogelijk om veel data in één oogopslag inzichtelijk te maken. Hiervoor is het belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt over de onderwerpen die je terug wilt zien. Wij kunnen het wel maken, maar laten ons door jullie sturen op de inhoud.
Super leuk dat je bij ons lustrum aanwezig bent!
De inloop is vanaf 15:00 en om 15:30 zullen we beginnen met het programma.